Destinacija

OTOK HVAR, STARI GRAD

Svjetski poznat hrvatski otok s najstarijim gradom u Europi

Dugi niz godina Hvar je na listama najljepših svjetskih otoka zahvaljujući prekrasnim plažama, kristalnom moru, mediteranskom ugođaju i bogatom kulturnom i gastronomskom nasljeđu.

Njegov Stari Grad sazidan na temeljima grčkog Pharosa osnovanog 385. god. p.n.e. slovi kao jedan od najstarijih gradova u Europi. Obiluje karakterističnim elementima dalmatinskog gradića, muzejima, ostacima zidina, grčkim i rimskim spomenicima i srednjovjekovnim crkvama i palačama. Među njima se ističe utvrđeni ljetnikovac hrvatskog književnika Petra Hektorovića iz 16. st. i UNESCO-vo Starogradsko polje kao najbolje sačuvani antički grčki krajolik na Sredozemlju zasađen istim kulturama grožđa i maslina kao prije 2400 godina.

Danas je Stari Grad poznato turističko mjesto koje pruža idiličan odmor tijekom cijele godine. Baš kao i najsunčaniji otok, Stari Grad ima ugodnu i blagu klimu s mnogo sunčanih dana. Zbog svojeg središnjeg otočnog položaja stoljećima je bio utočište pomorcima, a danas mondena destinacija nautičara.

Posjetite i vi Stari Grad i budite dio priče koja traje više od 2400 godina!

Kako doći do otoka Hvara

Zrakoplovom

Najbliže međunarodne zračne luke nalaze se u Splitu i Dubrovniku iz kojih dalje možete autobusom, rent-a-carom, taxijem, trajektom ili drugim plovilom do otoka Hvara.

Trajektom ili katamaranom do otoka Hvara 

Većina putnika na otok Hvar stiže trajektima u najveću luku otoka – Stari Grad smještenu 1,5 km od Staroga Grada. Trajektna luka Sućuraj je udaljena 60 km od Starog Grada (1 sat i 15 minuta vožnje), a povezuje najistočniju točku otoka Hvara i mjesto Drvenik na kopnu.

Otok Hvar je povezan i brzim katamaranskim linijama (hidrogliserima) sa Splitom, Dubrovnikom i susjednim otocima, a katamarani pristaju u gradu Hvaru i Jelsi.

Automobilom do otoka i po otoku

Ovisno o pravcu iz kojeg dolazite, možete odabrati trajektna pristaništa u Splitu i Drveniku iz kojih voze trajekti do otoka Hvara. Dolazite li iz pravca sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske, rezervirajte trajekt na liniji Split – Stari Grad (otok Hvar).

Ako stižete iz pravca Dubrovnika, Sarajeva ili Makarske, preporučujemo vam trajektnu liniju Drvenik – Sućuraj (otok Hvar),

 

Autobusom po otoku

Stari Grad je povezan redovnim autobusnim linijama s otočnim lukama i glavnim mjestima:

STARI GRAD – TRAJEKTNA LUKA

STARI GRAD – HVAR

STARI GRAD – JELSA – VRBOSKA

STARI GRAD – SUĆURAJ – SPLIT

 

Vlakom do otoka Hvara

Želite li putovati vlakom, najbliža željeznička postaja se nalazi u Splitu.